ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

понедељак, 29. јануар 2018.

Лепа Вест: НАКОН ЈОШ ЈЕДНЕ УСПЕШНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОФ. ДР КАЛАНГОСА




КРАЉЕВСКИ ПАР ПОСЕТИО ДЕЈАНУ КРАЈАЧИЋ У АТИНСКОЈ БОЛНИЦИ НАКОН ЈОШ ЈЕДНЕ УСПЕШНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПРОФ. ДР КАЛАНГОСА

Атина, 29. јануар 2018 – Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су Дејану Крајачић (16) у болници Митера у Атини где се успешно опоравља након операције
срца. Ово је други пут да је проф. др Афксендиос Калангос оперисао Дејану, након операције 2007. године у Београду.
Да подсетимо, 2007. године проф. др Калангос спасао је живот тада петогодишње Дејане Крајачић којој је дијагностификован ендокардитис јер је њено срце захватила инфекција која је напала аорту и разорила леви срчани зализак. Лекари су јој тада прогнозирали највише седам дана живота. Једино решење била је хитна хируршка интервенција у којој би се уништени крвни суд заменио делом срчаног ткива који може да се добије једино од донатора из банке ткива у Бриселу. Нажалост, Србија није имала право коришћења ткива и органа из те банке, јер није део Европске уније.
На апел Њ.К.В. Принцезе Катарине, проф. др Калангос, директор кардиохирургије Универзитетске клинике у Женеви, пронашао је спасоносно ткиво, такозвани хомограф, и сам га купио преко Фондације „Срце за све". Како је време неумољиво текло, Принцеза Катарина је за проф. др Калангоса, чувеног дечијег хирурга, организовала авион из Пољске, којим је заједно са драгоценим ткивом у Београд стигао 19. јануара 2007. године, на Богојављење. У Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој све је већ било спремно за операцију, у којој му је асистирао др Слободан Илић, начелник одељења Кардиохирургије, и уз велику помоћ проф. Иде Јовановић, тада директорке одељења Педијатрије у Тиршовој. Операција је трајала 5 сати, а два сата након захвата, Дејанино срце почело је нормално да куца. Две недеље касније девојчица је пуштена кући.
„За мог супруга и мене било је изузетно дирљиво да поново видимо Дејану. Дејану знам од када је мала девојчица, а сада је ту – прелепа и препаметна млада девојка. Ова операција је била неопходна како би оперативни циклус био затворен, ткиво обновљено, а Дејана наставила да живи као нормална здрава и млада особа. Осећај да сте некоме продужили живот, а нисте лекар, непоновљив је! Сећам се 2007. године када су минути одлучивали о животу те мале девојчице. У тим тренуцима нема чекања и страха, већ је неопходно брзо реаговање. Сећам да сам први пут упознала Дејану за Божић 2007. године, када сам у београдским болницама уручивала божићне поклоне деци. Никада нећу заборавити Дејанину мајку која је тужно плакала и била веома забринута. Тада сам обећала да ћу учинити све да спасим Дејанин живот. Имали смо срећу да познајемо овог дивног човека, проф. др Калангоса, који је спасао многе животе у Србији, захваљујући сарадњи са проф. др Идом Јовановић. Успела сам да брзо организујем авион и операцију. То се сада чини много, али људски живот је оно што је највеће и највредније. Ако немамо здравље и љубав, немамо ништа. Не можете бити срећна особа ако не усрећујете друге. Ово је само један од успешних примера рада моје хуманитарне Фондације, а највећи успех за мене управо су осмех и срећа наше Дејане коју смо данас посетили у Атини. Апелујем на све људе да више цене живот, да помажу другима, а сав труд и залагање увек буде враћен кроз хуманост и добра дела“, рекла је Принцеза Катарина.
Дејана Крајачић рођена је у Апатину, а њена мајка такође је лекар. Након опоравка, у марту 2007. године Дејана је са њом посетила Престолонаследника Александра и Принцезу Катарину на Краљевском двору у Београду, а Њихова Краљевска Височанства очекују је поново у посети након опоравка и повратка из Атине.

   извор: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 
Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 

Нема коментара:

Постави коментар

КЊИЖАРА ПИСАЦА

Аукције. Трају даноноћно.